Ouderen blijven steeds langer thuis. Dat willen ouderen zelf vaak èn het is overheidsbeleid. Dat betekent dat er ook meer ouderen thuis wonen die kwetsbaar zijn en van wie het goed is om ze in je blikveld te hebben. Een goede samenwerking tussen de wijkverpleegkundige en de praktijkverpleegkundige helpt daarbij. Die samenwerking staat centraal in de . Deze e-learning is ontwikkeld voor een project van beroepsvereniging V&VN.
Praktijkvoorbeelden
In de e-learning maakt de cursist kennis met herkenbare praktijkvoorbeelden om bijvoorbeeld te kunnen bepalen of een zorgvrager kwetsbaar is. Ook wordt er gekeken of er bijvoorbeeld sprake is van de ‘geriatrische reuzen’ en welke gevolgen dat kan hebben voor de zorgvrager. Ook komt het betrekkelijk recente onderwerp over advance care aan de orde: wat wil een kwetsbare zorgvrager nog aan behandeling ontvangen?
Analogie met verpleegkundig proces
De e-learning is opgebouwd naar de analogie van het verpleegkundig proces, waar de cursist aan de slag gaat met hoe je kwetsbare ouderen vindt, het verhelderen van de zorgvraag en diagnose stellen. Ook het stellen van zorgdoelen samen met de ouderen, organiseren van de zorg en evalueren en monitoren komen aan bod. In elk van deze onderdelen van het verpleegkundig proces zitten kritische punten in de samenwerking en afstemming die direct van invloed zijn op de kwaliteit van zorg. Startpunt van de e-learning is de LESA Kwetsbare ouderen geweest.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-learning is de cursist op de hoogte van:
- ontwikkelingen in de zorg voor ouderen die thuis wonen
- hoe je kwetsbaarheid bij ouderen signaleert
- hoe je vaststelt of er sprake is van complexe problematiek
- hoe je de eigen regie van kwetsbare ouderen kunt bevorderen
- het begrip positieve gezondheid en hoe je dit kunt toepassen
- hoe je effectief met andere verpleegkundigen samenwerkt in de zorg voor kwetsbare ouderen met complexe problematiek.
Met dank aan…
CME-Online heeft in opdracht van V&VN de ontwikkeling en didactiek van de e-learning gemaakt samen met Machteld van der Veen. De algemene projectleiding was in handen van Mariska de Bont (V&VN) en de verpleegkundigen uit de praktijk Anjo Wijckmans, Germieke Quist, Monique Jansen Schuling en Lilian Sprong. Dank allemaal voor het mooie resultaat.
5 reacties
Hoeveel accreditatiepunten worden voor deze elearning bijgeschreven?
Als je lid bent van het Kwaliteitsregister V&V kun je 2 punten krijgen na afronding van deze e-learning.
Ik wil graag leren.
Ha Aldanery, leuk en welkom! Bij abonnementen kun je kijken welk pakket het best bij je past.