Wist jij dat er elk jaar ongeveer 50.000 mensen in het ziekenhuis belanden door foutief medicijngebruik? En circa 1000 mensen hier zelfs aan overlijden? (Rijksoverheid, 2019) Het beheren en toedienen van medicatie aan zorgvragers is dus een grote verantwoordelijkheid. Om ervoor te zorgen dat medicatie op een veilige en effectieve manier wordt gebruikt, worden vaak de “5 J’s” aangehouden. Deze principes vormen een leidraad voor zorgprofessionals om fouten in het medicijngebruik te voorkomen.
Laten we eens kijken naar wat deze 5 J’s precies inhouden:
1. Juiste patiënt
De eerste “J” staat voor de juiste patiënt. Controleer altijd de identiteit van de zorgvrager vóór je medicijnen toedient om verwisselingen of fouten te voorkomen. Dit kan worden gedaan door te checken wie de zorgvrager is aan de hand van dingen zoals hun naam, geboortedatum of identificatienummer.
2. Juiste medicatie
De tweede ‘’J’’ benadrukt het belang van het toedienen van het juiste medicijn aan de zorgvrager. Vergelijk altijd met het voorgeschreven medicijn met het etiket op de verpakking. Sommige medicijnen kunnen een vergelijkbare naam of uiterlijk hebben, dus let hier echt goed op. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
3. Juiste dosis
De derde “J” richt zich op het bepalen van de juiste dosering van het medicijn. Controleer altijd de voorgeschreven dosis en houd hierbij rekening met leeftijd, gewicht en de medische geschiedenis van de patiënt. Hoe effectief een medicijn is, heeft te maken met het juiste gebruik ervan. Als een zorgvrager te veel of te weinig van een medicijn krijgt, werkt het vaak veel minder goed of kan het zelfs schadelijke bijwerkingen veroorzaken.
4. Juiste toedieningsvorm
De vierde aspect gaat over het juist toedienen van een medicijn. Sommige medicijnen moeten bijvoorbeeld oraal worden ingenomen, terwijl andere via injectie moeten worden toegediend.
5. Juiste tijd
Het laatste aspect van de 5 J’s richt zich op het bepalen van het juiste tijdstip voor het toedienen van het medicijn. Sommige medicijnen moeten bijvoorbeeld op een specifiek moment, zoals vóór een maaltijd, worden ingenomen om de beste resultaten te bereiken.
Kort samengevat is het begrijpen en het naleven van de 5 J’s essentieel bij het toedienen van medicatie. Door ervoor te zorgen dat de juiste zorgvrager het juiste medicijn, in de juiste dosis, via de juiste toedieningsvorm en op het juiste moment ontvangt, kunnen veel slachtoffers van foutief medicijngebruik worden voorkomen.
Als je meer wilt weten over dit onderwerp, dan kunt u onze cursus Medicatie toedienen volgen