Het ziekteverzuim in de zorg was altijd al aan de hoge kant en nu na Corona is het op ongekende hoogte. Deels wordt dit veroorzaakt waar je weinig invloed op hebt. Maar: aandacht voor veilig werken is ook aandacht voor gezond werken.
Kennis is niet aangeboren
Huishoudelijke zorg is lichamelijk zwaar. Daarnaast zijn huishoudelijke hulpen voornamelijk vrouwen. En die hebben er gewoon verstand van, van dat huishouden… Toch?! Hoewel vrouwen en meisjes vaak meer kennis meekrijgen over het huishouden dan jongens en mannen, wil dat nog niet zeggen dat dit nuttige kennis is.
Klassikaal scholen: kostbaar en niet populair
Hoe maak je efficiënt en veilig schoon? Hoe kun je weten hoe je op een veilige manier een dweil uitwringt? Misschien roepen deze vragen direct het beeld van een klassikale scholing op.
Vakvrouwen met verstand van zaken
Veel huishoudelijke hulpen doen dit werk al langer. Voor hen is een klassikale scholing onaantrekkelijk juist omdat ze al het nodige weten. In een klassikale scholing heeft de docent te maken met 20 cursisten die allemaal net een andere voorkennis hebben, waardoor alle cursisten de gehele lesstof moeten doorlopen.
Skippen wat je al weet
Hoe anders is dat met e–learning. Daarin kan de cursist skippen wat ze al weet en meer aandacht besteden aan wat ze nog niet weet. En dat is ook handig voor nieuwe medewerkers. Veel organisaties melden nieuwe medewerkers met onze APP aan, zodat ze soms zelfs direct na het arbeidsvoorwaardengesprek al starten met de e–learning. Easy!
Huishoudelijk medewerkers komen heel wat tegen
In ons e-learning pakket voor de zorghulp staan veel cursussen waarin leren cursisten hoe ze hun werk veilig en goed doen. Hoe je op een goede manier stofzuigt. Dat je niet te zwaar moet tillen. En dat je met elektrisch veilige materialen werkt. Ooit vertelde een leidinggevende me dat een collega van haar was overleden aan een stofzuiger met loszittende bedrading. Dat zette haar voor eens en altijd in een mindset van veilig werken móet. Ook dementie, agressie en veilig werken met cytostatica komen aan de orde. Want ook deze kennis is broodnodig en je kunt niet van medewerkers verwachten dat ze dit zomaar weten.
Agressie in de zorg
Tot slot: naast lichamelijke veiligheid is er de geestelijke veiligheid. Werkdruk is daar zeker een ding. Daarnaast kun je ook denken aan agressie en onbegrepen gedrag. Agressie komt voor. Zo is het nu eenmaal. Maar als je agressie beter kunt plaatsen, als je beter weet hoe je het beste reageert, als je beter begrijpt wat er speelt in het hoofd van een zorgvrager, dan sta je er wel anders in.
RI&E en huishoudelijke zorg
Met de RI&E is er de verplichting om ook medewerkers huishoudelijke zorg te scholen. Over de hele linie en voor alle niveaus en functies in de zorg is het belangrijk dat medewerkers hun werk goed & veilig kunnen uitvoeren. Zo werk je preventief aan het verlagen van het ziekteverzuim.
Op gebied van huishoudelijke zorg, als helpende en als verzorgende of verpleegkundige. Dat is goed voor de kwaliteit van zorg en voor de kwaliteit van arbeid.
Interessant voor jou?