De zorg heeft al langere tijd te maken met personeelstekorten. Helaas neemt agressie in de zorg toe en dat is voor 16% van de zorgmedewerkers een reden om de zorg mogelijk te verlaten.
Agressie in de zorg herkennen
Agressie is een uiting van boosheid, angst, pijn of verdriet en heeft tot doel een ander lichamelijke of psychisch te verwonden. Je kunt denken aan schelden en schreeuwen, gemene dingen zeggen en aan fysiek pijn doen door bijvoorbeeld schoppen, slaan of bijten.
Agressie als uiting van onmacht
Agressie kan een vorm van onmacht zijn van de zorgvrager. Hij wil iets niet en het lukt hem niet om dat op een andere manier te communiceren dan met agressie.
Meneer de Gelder heeft beginnende dementie. Zijn vrouw is een paar maanden terug overleden. Bij het douchen krijgt meneer hulp, het lukt hem niet meer zelf. Meneer moet 3 keer per week douchen. Elke keer is dat een strijd. Meneer wil niet. Hij knijpt en stribbelt tegen. Het lukt hem niet om op een andere manier te communiceren dat hij verdrietig is dat hij het zelf niet meer kan. Verdrietig is over zijn vrouw.
In deze situatie zie je dat de agressie mede ontstaat door het douchen. Zou het helpen als meneer minder vaak ging douchen? Zou het helpen als meneer op andere momenten zijn verdriet en onmacht kan delen? Agressie is vaak ter verdediging, niet zozeer als aanval.
Wat werkt bij agressie?
Het helpt als je kalm blijft, terwijl je wel laat merken dat het agressieve gedrag niet kan. Natuurlijk let je op jouw veiligheid en die van anderen. Daarnaast is het goed om agressie met je collega’s en leidinggevende te bespreken. Want agressie kan een grote invloed hebben op jouw eigen functioneren en ook op dat van je collega’s en soms ook op andere zorgvragers. Door er met elkaar over te praten kun je ook samen kijken hoe je ermee om kunt gaan en een duidelijke grens stellen.
Wat werkt niet?
Agressie beantwoorden met agressie werkt zeker niet. Dat wakkert de agressie alleen maar aan. Anderzijds is het ook niet goed om de agressie van een zorgvrager te vergoelijken. “Ach, dat komt door zijn ziekte.”
Agressie bij familie en naasten
Ook agressie bij familie en naasten is steeds meer een thema. En ook dit is ontzettend lastig. Denk aan familieleden die hygiëneregels aan hun laars lappen. En het is moeilijk, maar ook hier zijn serieus nemen en begrip tonen voor de emotie en dan samen kijken hoe je dit kunt oplossen, de beste manier.
2 reacties
Ik heb nooit bij stilgestaan.
Dan deze beroep is absoluut niet voor jou bestemd.
Omdat collega’s elkaar een of andere reden niet accepteren, zal ik eerder waarnemen.
Het is belangrijk dat je je inleeft in het gedrag van de cliënt. Je heb verder te maken met de wet zorg en dwang. Laat een ander het us doen misschien lukt het dan wel.